marți, 9 august 2011

Iluminarea acvariului

    Intr-un acvariu, lumina este necesara pentru a permite vizionarea adecvata a continutului. Se foloseste lumina artificiala, deoarece cea naturala este impredictibila. Totusi, facilitatea vizionarii nu este cea mai importanta functie a iluminarii; primul sau rol este cel de a stimula viata, atat pentru animale, cat si pentru plante.



     Lumina este esentiala pentru fotosinteza plantelor, proces care la randul lui este important pentru pesti, deoarece mentine un nivel minim dioxidul de carbon si elibereaza oxigen in apa. Pentru a duce la bun sfarsit acest proces, plantele necesita cantitatea de lumina adecvata. Plantele subacvatice au nevoie de mai multa lumina decat cele de suprafata, deoarece lumina este redusa la trecerea razelor in apa.
     Daca nu se asigura lumina suficienta, plantele mor sau nu mai cresc. Prin atitudinea lor fata de lumina, plantele de apa se grupeaza in: plante care traiesc normal la intensitati luminoase joase, plante care suporta o iluminare puternica si plante care se adapteaza la intensitati diferite. Pentru acvariu, cea mai buna lumina este cea care are lungimea de unda cuprinsa intre valorile 380 - 780.
     Expunerea bazinului la soare, mai ales in plina vara, poate duce la moartea plantelor, de aceea, in cazul luminarii naturale, se recomanda plasarea acvariului spre nord. Pentru a realiza asimilatia clorofiliana, plantele au mai ales nevoie de lumina din spectrul oranj - rosu, radiatia verde fiind respinsa. Radiatia rosie amplifica cresterea in lungime, dar coroana este rara.
     Un rezultat contrar se obtine printr-un exces de radiatii albastre si ultraviolete. Iluminatul zilnic trebuie facut timp de 11 - 12 ore pe zi, cu o intensitate de 200 lx. Pentru a nu impiedica lumina sa ajunga pana la fundul bazinului, nu trebuie tinute multe plante plutitoare. Se recomanda ca iluminatul artificial sa se faca cu lampi fluorescente. Becul prezinta dezavantajul ca o mare cantitate de energie se transforma in caldura si ca are durata de viata mai mica. In plus, exista o varietate de tuburi, colorate cu diverse dominante.
     Trebuie evitate tuburile alb rece, sau industrial, fiind de preferat tuburile daylight, care se apropie cel mai mult de lumina naturala. Deosebit de eficace pentru cresterea plantelor, folosite si in horticultura, sunt tuburile cu dominanta roz. Ele emit in principal raze raze albastre si rosii. Se poate afirma totusi ca dau o lumina putin naturala. Uneori se combina tuburi albastre cu unele albe, pentru a reda luminozitatea din profunzimea apei. 

Tip de recipient Tipul si proportia diferitelor tuburi Observatii
Clasic, plante relativ putine Roz + Daylight Tubul roz favorizeaza cresterea plantelor, daylight da aspect natural
Apa dulce cu multa vegetatie min 50% tuburi roz + Daylight Mai multe tuburi roz pt o dezvoltare rapida a plantelor; Intensitate mare a luminii
Regional est-african Albastru (tld 18 sau Bluemoon) + Daylight Reda iluminatul natural al acestui biotop.

  Tuburile fluorescente nu se branseaza direct la retea, fiind necesare un transformator, balastul si starter. Acvariile echipate cu galerie au deja asigurata amplasarea tuburilor, desi puterea acestora este uneori insuficienta. Mai exista si lampi halogene, care pot fi echipate cu un reostat, dar ele sunt putin utilizate de amatori. Lampile cu descarcari au o usoara dominanta galbena imperceptibila, care se compenseaza cu un tub fluorescent albastru.
    Ele incalzesc si consuma multa energie. Unele, denumite HQI daylight sunt apreciate in acvariofilie, dar sunt scumpe. Pentru o buna iluminare trebuie sa se tina seama de galerie, adica de suportul care sustine sursa de lumina. Acesta trebuie plasata la adapost de apa, fiind adesea protejata de un geam.
 
Daca acesta lipseste, va fi inlocuit de capacul acvariului. Pentru a se evita pierderile de lumina, materialul din care este facut capacul nu trebuie sa se deformeze sub influenta caldurii. Sticla este deci materialul ideal. Principiul general este orientarea luminii spre apa.
  Pentru remedierea pierderilor, se poate tapisa interiorul galeriei cu folie de aluminii, sau se poate vopsi in alb. Distanta intre apa si sursa de lumina este de 5 - 8 cm, suficient pentru securitate, dar si pentru asigirarea unui iluminat suficient. Se pot folosi ceasuri electronice programabile pentru reglarea iluminarii acvariului. 
  Se recomanda aprinderea luminii dimineata la 10, si stingerea seara la 22 - 23. Astfel se evita trecerile bruste de la intuneric la lumina, dimineata acvariul beneficiind mai intai de lumina naturala, iar seara, dupa stingere, primind din lumina ambienta. In fine, se pune problema algelor. In cazul excesului de lumina, algele vor incepe sa se dezvolte. O solutie ar fi reducerea intensitatii luminii, dar exista o alta si mai buna: introducerea mai multor plante in bazin, care vor folosi excesul de lumina, inlaturand astfel algele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu