marți, 9 august 2011

Decor | Caracteristici generale | Rocile | Elemente de origine animala | Fundalul acvariilor


Decor

     In afara de functia lui estetica, decorul este necesar, cateodata chiar indispensabil pentru ca pestii si plantele sa se adapteze perfect acvariului. Pestii cauta adapost in decor, fie permanent, in cazul speciilor timorate, fie temporar, in cazul reproducerii: unele specii depun oua pe pietre verticale sau orizontale. De asemenea, decorul ofera pentru unele specii puncte de reper, care le permit sa-si delimiteze teritoriul. Cateodata, decorul foloseste si ca suport pentru unele vegetale (ferigi, muschi). Ca o functie pur estetica, se mai poate mentiona si posibilitatea de a disimula in decor accesoriile, de a masca geamurile si crearea iluziei de spatiu., conferind relief si armonie ansamblului. 

Rocile

     Rocile se vor folosi doar daca ele corespund mediului natural al pestilor. Daca se colecteaza din natura, trebuie sa se stie ca, la fel ca si substratul, rocile nu trebuie sa fie calcaroase sau sa aiba continut metalic si sa nu fie prea ascutite (pentru a nu se rani pestii). Bineinteles, inainte de a fi folosite, se vor spala energic cu o perie aspra. Tabelul de mai jos prezinta exemple de roci adecvate folosirii in acvarisica si descrierea lor. 

Tipuri de roci Observatii
Calcare Nu se folosesc decat pentru a mentine duritate apei, pt acvarii cu pesti est-africani (Cichlizi africani)
Sisturi Au culori variabile: gri verzui sau rosiatice Se pot separa in foi subtiri si usoare, foarte practice pentru disimularea accesoriilor
Ardezii Culoare inchisa, pune in valoare culorile pestilor Atentie la ardeziile cu reflexii aurii - contin metale
Lave Au culori variabile (negru, rosu, maro)
Bazalt Lava grea cu marginile ascutite
Lemn pietrificat Nu este o roca, este siliciu care a inlocuit partile vii ale lemnului; Se observa inca structura fibroasa.

     Cantitatea de pietre va fi stabilita in functie de biotopul care se doreste a fi replicat. Astfel, se poate reda fundul unui rau, cu pietre imprastiate, sau constructii complexe asemanatoare unei coaste stancoase. Pietrele se pot folosi si pentru a sustine terase inalte de pietris. Rocile trebuie ingropate in substrat pentru a nu fi dezechilibrate de alunecarea substratului sau de excavatiile anumitor specii de pesti. Constructiile de pietre trebuie sa fie solide pentru a nu colapsa peste pesti. Se poate lua in considerare lipirea lor cu silicon in unele puncte. Unii pesti necesita pesteri, ca adapost sau pentru reproducere. Acestea se pot realiza bineinteles din roci. Totusi, o alternativa raspandita este folosirea ghivecelor de flori din argila, care pot fi camuflate apoi de roci. Se vor folosi numai vase noi. Cand se face curatenie in bazin, pietrele trebuie ridicate pentru a se face curatenie sub ele, deoarece in astfel de locuri se depoziteaza multe deseuri in descompunere. 

Elemente de origine animala

     Adesea, biotopurile naturale ale pestilor contin mai multe vegetale decat roci: radacini, crengi cazute in apa, scoarte de copaci, plante scufundate. Lemnul produce un efect deosebit,mai ales daca in jurul lui se dezvolta muschi sau ferigi. Elementele naturale elimina substante acide care coloreaza apa in agalben, de aceea trebuie tratate inainte de a fi introduse in acvariu. Mai intai se perie cu grija lemnul, apoi se dezinfecteaza prin scufundarea timp de 48 de ore fie in apa de Javel (1ml/4 l cu o pastila concentrata), fie in sulfat de cupru in concentratie de 1 gr./l. Apoi se fierbe, schimband apa de mai multe ori (apa se coloreaza, semn ca acizii ies din lemn).
     Tratamentul se poate continua tinand lemnul in apa 1 - 2 saptamani, pentru a se satura. Totusi, daca lemnul inca pluteste, trebuie fie ancorat cu roci, fie fixat cu un fir de nylon disimulat in substrat. Recomandam folosirea lemnului vandut prin magazine de specialitate, care de obicei este tratat in mod corespunzator. Desi nu se recomanda, se pot folosi si decoruri artificiale, de o mare diversitate, care se gasesc in magazinele de acvaristica. 

Fundul acvariilor

     Pentru completarea decorului, geamul posterior al bazinului trebuie decorat si el, in care scop se poate recurge la mai multe variante. Cea mai la indemana, dar si cea mai putin estetica, este fixarea pe exteriorul geamului posterior a unui poster. Se gasesc in comert variate modele, reprezentand vegetale sau adancuri marine. Culorile de fond trebuie sa fie in general inchise: negru sau albastru inchis. O alta varianta ar fi fixarea in spatele geamului posterior a unei oglinzi, care da impresia ca acvariul este mai mare. Se poate recurge si la o placa de polistiren acoperita cu rasina si nisip, care se fixeaza tot pe exterior.
     De asemenea, se pot folosi pietre, crengi si radacini, care se fixeaza in spatele acvariului, intre geam si o foaie de carton negru. In fine, cea mai eleganta, dar si cea mai costisitoare solutie este achizitionarea unor decoruri special fabricate, care se introduc in bazin. In general, nu trebuie uitat ca in alegerea si aranjarea decorului, acvaristul trebuie intotdeauna sa puna pe primul loc necesitatile pestilor - chimismul apei, adapost, spatiu de inot, etc. - si sa fie pregatit sa renunte la idei care sunt foarte placute ca aspect, dar care pot cauza disconfort fizic sau psihic. Scopul final trebuie sa fie reproducerea cat mai fidela a mediului natural al pestilor, astfel incat acestia sa se simta ca acasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu