marți, 9 august 2011

Apa | Temperatura | Duritate | Ph | Nitriti |


Apa

    Apa este importanta pentru plante si animale atat ca mediu ambient cat si prin caracteristicile ei chimice, ea continand circa 100.000 de compusi chimici si mai mult de 50 de substante minerale. Este important de stiut ca apa menajera, de izvor sau de fantana este transparenta si incolora; dar odata introdusa in acvariu, impreuna cu celelalte componente ale acestiua, incepe sa se transforme ca urmare a proceselor de viata. Inainte de introducerea plantelor si a pestilor, apa trebuie lasata sa stea in acvariu cateva zile.

    Clorul este in mod normal indepartat din apa la umplerea acvariului, dar pentru siguranta, ar trebui aplicata o aerare viguroasa timp de 12 ore. Mai intai apa va avea o culoare usor albastruie, apoi va deveni alburie intr-o saptamana sau doua. Acesta ar fi momentul adecvat popularii bazinului. Ca urmare, apa va capata o tenta galbuie, actionand extrem de favorabil asupra dezvoltarii vietii in acvariu.
    Un alt lucru foarte important care trebuie cunoscut este faptul ca niciodata nu se schimba toata apa din acvariu. Nu se va inlocui niciodata mai mult de 1/2 din volumul acvariului. Daca nu se procedeaza astfel, se poate ajunge pana la moartea pestilor si a plantelor. De asemenea, pentru un numar mare de pesti, se va apela la mijloace fizice de aerare, pentru imbogatirea oxigenului din apa. In acest scop se folosesc pompe de aer, care se gasesc la magazinele de specialitate. 
Temperatura

    Temperatura este o caracteristica importanta a apei. Ea trebuie ajustata conform necesitatilor fiecarei specii in parte, pentru o adaptare optima a acestora la acvariul personal. De asemenea, schimbarile de temperatura trebuie efectuate pe cat posibil lent. In general, vietuitoarele se impart in doua mari categorii: cele de apa rece si cele apa calda. In acvariile de apa rece se cresc plante si pesti in jurul temperaturii de 4-20 gr.C. In cele de apa calda se cresc in general plante si pesti exotici, la temperaturi de 20-30 gr.C.
  Masurarea temperaturii apei se face cu ajutorul termometrului, care trebuie sa fie cat mai exact cu putinta. Mentinerea ei se face cu ajutorul termostatului, care se gaseste la magazinele de profil. 

Duritate

    Duritatea este si ea foarte importanta. Duritatea apei este determinata de concentratia sarurilor de calciu si magneziudin apa si se exprima in grade germane. Apa se clasifica astfel: apa moale (0-10dH), apa potrivit de dura (10-20 dH) si apa dura (20-30 dH). In mod normal, apele dulci sunt neutre sau usor acide, pe cand cele dure sunt de obicei alcaline. Unii pesti se adapteaza la orice fel de apa. Altii au necesitati diferite pentru etape diferite din viata lor. In acest sens un exemplu comun este inmultirea pestilor, care este stimulata la unii pesti prin trecerea de la apa dura la apa moale.Algele se inmultesc din belsug apa dura, iar inlocuirea unei parti a a apei cu alta curata nu va duce, cum s-ar putea crede, la disparitia ei. Solutia ar fi inlocuirea cu o apa mai moale. Determinarea duritatii se face folosind teste, care se gasesc in comert.
     Duritatea poate fi de doua feluri: temporara si permanenta, categorisire inportanta pentru modificarea gradului de duritate. Cea temporara se schimba simplu: se fierbe apa inainte de a fi introdusa in bazin (si se raceste, bineinteles). Pentru modificarea duritatii permanente este nevoie de substante speciale, care se gasesc de asemenea in magazinele de profil. Duritatea de ambele tipuri se poate atenua prin diluare: prin introducerea de apa moale se va reduce duritatea. 
Ph

     Cantitatea de ioni de hidrogen din apa determina aciditatea apei. Aceasta se masoara pe scara pH-ului (pondus hydrogenii). Cea mai acida reactie este 0, iar cea mai alcalina, 14. Fireste, pH-ul egal cu 7 este neutru. La fel ca si duritatea, aciditatea se stabileste cu ajutorul testelor. Pestii se pot adapta la schimbari ale pH-ului de ordinul a cinci zecimi. Un salt de doua puncte insa, ar putea fi fatal.
    De multe ori pesti perfect sanatosi mor cand sunt mutati in bazine cu o mare diferenta de pH. De aceea se procedeaza in felul urmator: mai intai se lasa sa pluteasca in bazin punga cu pesti 10-15 minute (pentru egalizarea temperaturilor); apoi se amesteca treptat apa de transport cu cea din acvariul de destinatie, dupa care sunt introdusi definitiv in acvariu. Pe piata se gasesc mai multe produse care permit modificarea si controlarea valorii pH-ului. Nu multi au in Romania instrumente de masura precise, ca ph-metrul electronic Sera din imagine; se pare ca aceste produse nu fac cu ochiul comerciantilor nostrii, personal nu am vazut in vitrina nici unui magazin asa ceva (ca sa nu vorbim de instalatii de CO2). Sa fie de vina doar pretul sau lipsa informatiei in domeniu isi spune cuvantul?
Nitritii

    In acvariile unde nu se foloseste filtrarea biologica a apei, pestii pot fi afectati de nitriti, care actioneaza ca o otrava. Motivul este ca desi filtrele mecanice si chimice indeparteaza sedimentele aflate in suspensie si absorb unele materii dizolvate in apa, ele nu fac fata la toti poluantii prezenti. Se poate verifica nivelul lor folosind kituri de testare a nitritilor, care masoara cantitatea de de nitrogen (N) in mg/l. Un mg de nitrogen este egal cu 3.3 mg de nitriti (NO2) si reprezinta nivelul critic, peste care sanatatea pestilor ar putea avea de suferit.
     Nivelul de 0.1 mg de nitrogen este inofensiv, in timp ce 0.5 mg indica faprtul ca descompunerea materiilor organice nu este completa. Motivele datorita carora nivelul de nitriti creste sunt: existenta a mari depozite de reziduuri pe fundul bazinului; filtre foarte murdare, necuratate; neinlocuirea periodica a unei parti a apei; supraalimentarea pestilor, care duce la acumularea de mancare in descompunere in bazin; upraaglomerarea acvariului. Pentru a corecta nivelul de nitriti, se inlocuieste circa 80 % din cantitatea de apa, inlaturand toate resturile existente in bazin, ajustandu-se si temperatura la nivelul celei deja existente in bazin. Binenteles ca se pot urmari si alte caracteristici ale apei. Uneori, pentru reproducerea unei specii mai pretentioase este necesar sa imitam conditiile din natura. Despre metodele si echipamentele de filtrare a apei puteti citi in sectiunea echipamente.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu